Heeft u na die feestmaand december ook behoefte aan de frisse strandwind en de geur van het Texelse bos? Wij hebben in de maand januari nog plekken vrij in onze drie huizen. Hierbij alvast drie tips die alles te maken hebben met wandelen, eten, samen zijn en uitrusten op Texel.

Boek nu uw verblijf 

Een wandeling over het strand, naar Paal 17 via de Bleekersvallei

Onze vakantiehuizen bevinden zich aan de rand van het bos en vlakbij het strand. De wandeling die we hier beschrijven, begint praktisch om de hoek van het kleinschalige park waar onze huizen liggen.

De route via de Bleekersvallei

• loop het park af via de hoofdweg en ga rechtsaf, langs het fietspad.
• volg de bocht in de weg naar links en passeer Residentie Californië.
• loop nog 200 meter door, tot u een soort-van-splisting ziet.
• ga linksaf. U ziet het bos aan uw linkerhand en de duinen aan uw rechterhand.
• loop nog 500 meter door, tot u rechts een klein, provisorisch parkeerplaatsje ziet.
• ga rechtsaf door het klaphek de duinen in. U bent in de Bleekersvallei!
• u wandelt nu een kilometer of drie door de duinen, richting het strand.
• bent u op het duin geklommen en ziet u het strand? Ga dan rechtsaf.
• na 2 kilometer ziet u rechts strandpaviljoen Paal 17, die beschikt over een menu- en hapjeskaart waar vast iets lekkers voor u bij zit. Koffie, taart, een uitgebreide lunch of een goede snack, bij Paal 17 serveren ze het met liefde. Het uitzicht op het strand, vanaf het verhoogde paviljoen? Dat krijgt u er gratis bij.

Klaar voor de route terug naar het huisje? Als u vanaf het Paviljoen de verharde weg volgt, u heeft het strand nu achter zich, dan bent u na een wandeling van 15 minuten weer terug bij het huisje.

• Passeer Ecomare.
• Ga bij de splisting rechtsaf en bij de eerstvolgende splitsing weer links.
• Vanaf hier zit u op de route die u op de heenweg volgde. Volg de weg en de bocht die u ook op de heenweg zag en u ziet vanzelf, aan de linkerkant, de ingang van het park ‘t Hoogelandt.

Waarom heet de Bleekersvallei de Bleekersvallei?

Vroeger lag er op de weilanden naast deze oude duinvallei een blekerij. Op deze plek lagen honderden lakens in de zon te drogen en ... te bleken. Dat is al honderden jaren geleden, overigens. Een Texelse boswachter die verantwoordelijk is voor het beheer van de Texelse bossen en duinen, heeft een paar jaar geleden een informatief verhaal over de Bleekersvallei geschreven. Hij beschrijft ook de langere versie van een wandeling door het gebied (26 kilometer).

Wolkenlucht boven de texelse Vuurtorenjpg

Wolkenlucht boven de Texelse vuurtoren, in het noorden van het eiland. 

Eten bij het kookatelier

Er zijn tientallen goede restaurants in Den Burg, ik beschrijf hier een relatieve nieuwkomer, die het opvallend goed doet op de reviewsites: Het Kookatelier. Via de website krijgt u meteen een goede indruk van de sfeer in het restaurant en de menukaart. Via @kookateliertexel (Instagram) kunt u zich alvast verlekkeren aan de prachtig opgemaakte borden.

Wegduiken in tijdschriften en boeken

Thuisblijven in onze vakantiehuizen is dankij de luxe en warme inrichting absoluut geen straf! In onze huisjes liggen altijd een paar boeken en tijdschriften voor u klaar, in de talen Nederlands en Duits. Wilt u die roman kopen die u al een paar weken in gedachten had? Texel telt twee boekwinkels in Den Burg. Het Open Boek aan Binnenburg 3 en Nauta Boek op het hoekje van de Parkstraat en Weverstraat. Beide winkels verkopen boeken en tijdschriften in Duits, Nederlands en Engels. De medewerkers en en eigenaren zijn zelf verzot op lezen 

Den Burg is met kerstmis sowieso een heerlijke plek voor funshoppen en rondwandelen. Er zijn plekken te over waar je een goede kop koffie of een dampende mok met chocomel kunt drinken en de ondernemers verlichten jaarlijks met elkaar alle winkelstraten met kerstverlichting.