Onze luxe, op en top geïsoleerde vakantiehuisjes lenen zich uitstekend voor een winterse vakantie waarbij u lekker kunt binnenblijven. De tuin is bevolkt met wintervogeltjes, die u vanaf de bank kunt verwonderen. Wilt u er na een paar dagen cocoonen tóch even uit? Lees hieronder hoe dat zonder veel moeite nog best leuk kan zijn.

In de schemer naar de vuurtoren

De Texelse Vuurtoren vanuit de lucht

Natuurlijk is het erg leuk om overdag de wenteltrap van de vuurtoren op Texel te beklimmen en het prachtige uitzicht te ervaren. In de winter kan dat op woensdag en in het weekend.

Wat ik persoonlijk echt helemaal vind aansluiten bij dat wintergevoel, is vanaf het strand bekijken van de vuurtorenlichten, als de sterke lichtbundels van de lampen het schemerduister doorklieven. Rijd je in de wintermaanden rond 16.30 uur richting het hoge noorden waar de vuurtoren op het duin staat, dan kunt u misschien zien hoe de lampen aangaan.

Wist u trouwens dat elke vuurtoren zijn eigen lichtpatroon heeft? De Texelse vuurtoren laat per tien seconden twee opeenvolgende lichtbundels over het eiland gaan. De vuurtoren van Huisduinen bij Den Helder laat vier lichtbundels per twintig seconden over de noordkop van Noord-Holland gaan. Deze kun je vanaf het zuiden van Texel goed zien.

De vuurtoren op Texel heeft, zoals het overgrote deel van de Hollandse vuurtorens, geen wachter meer. Rijkswaterstaat bedient de toren en de lichten van een afstand.

Pannenkoeken eten bij de Catharinahoeve

Een klein beetje donker, overal gezellige kaarsjes, zo’n echte grote boerenentree en heerlijke pannenkoeken. De stolpboerderij en restaurant Catharinahoeve voldoet helemaal aan dat gezellige avondetengevoel tijdens de wintermaanden. Met elkaar schuif je aan aan van die grote boerentafels, terwijl het haardvuur op de achtergrond de ruimte verwarmt. Naast lange tafels zijn er genoeg intieme tafeltjes voor twee.

Bij Catharinahoeve staan er ook goede vlees- en visgerechten op het menu. De ligging aan het bos maakt, vooral in de schemer, de wintersfeer compleet. Als u vanaf mijn huisjes het prachtige dennenbos doorkruist (wat ook met de auto kan, maar fietsend is het bos op zijn allermooist), dan komt u bij Catharinahoeve aan. Nog een argument om te gaan fietsen: u bent sneller, omdat u de kortste route langs mooie paden kunt nemen, waar de auto niet mag komen. Het is nog geen vier kilometer fietsen, kijk maar!

afstand catharinahoeve groenendaal texel

Warme chocomel drinken bij het paviljoen met de hond

Cocoonen in het huisje is heerlijk, maar voor een kop chocomel bij het paviljoen, compleet met het uitzicht op de schuimkoppen van de golven, bent u misschien wel te porren? Dat is zo heerlijk aan Texel: het strand is niet alleen leuk voor de fervente wandelaars, maar ook een prima plek voor mensen die het liefst meteen de warmte van een strandtent opzoeken. Hondenbezitters: niet alleen in mijn huisjes zijn honden welkom, ook in alle strandpaviljoens zien de gastvrouwen en –heren u en uw viervoeter graag komen. Vergeet niet om hem aan te lijnen. VVV Texel beschikt trouwens over kaarten waar uw hond los kan lopen. In de winter is dat nagenoeg overal. Waar u wel even rekening moet houden: de Texelse schapen zijn op dit moment drachtig. Dit maakt hen extra kwetsbaar voor stress of een plotseling opduikende hond. Loopt u op plekken waar u schapen ziet lopen? Neem dan geen risico en lijn de hond aan. Er zijn jaarlijks vijf incidenten waarbij honden schapen doodbijten, verwonden of de drachtige ooien opjagen. We hebben met elkaar op Texel afgesproken dat we in 2019 NUL incidenten willen, uw hulp helpt daarbij.

Wilt u alles weten over de paviljoens en strandpalen? Lees dan nog even deze blog over alle strandpalen op Texel waar u paviljoens kunt vinden.

Bier proeven bij de 12 Balcken

Veel speciaalbieren vindt u bij de slijterij De Wit op Texel en ook in de supermarkten. In uw huisje bij de gashaard al dat Texelse lekkers rustig nippend proeven is dus wel heel aanlokkelijk.

Bent u na een middagje winkelen in de Weverstraat, het winkelhart van Den Burg wel toe aan een goed winters drankje? Dan kunt u aanschuiven in het bruine café restaurant De 12 Balcken (ja, kijk maar omhoog en tel maar...). Zij schenken daar niet alleen tientallen goede Texelse, Hollandse en internationale bieren, het barpersoneel heeft er ook nog eens verstand van. Is mede-eigenaar Dirk Breedveld aan het werk? Dan heeft u helemaal geluk, want hij is dé biersommelier van het eiland en kan u alles vertellen over bier.

Vorig jaar winter sneeuwde het, toen door de klapdeuren van de ‘Balcken’ naar buiten liep en waande ik mij in de schilderijen van Anton Pieck. Helaas heb ik toen geen foto gemaakt. Onderstaande foto kreeg ik van de eigenaren van de 12 Balcken. Hij dateert uit 1976 en het café-restaurant was net anderhalve maand open, toen het hele eiland bedekt raakte onder een dikke laag sneeuw.

Heeft u nog niets geboekt en wel zin in een winters uitstapje naar Texel voor een week? Kom, we kijken even of er nog plek is in de planning van de huisjes van Groenendaal Texel

Twaalf Balcken Den Burg winter Texel