Zacht ligt en lange schaduwen. Totaal verlaten stranden en wandelpaden. Bramen in overvloed. In de septembermaand ziet u Texel van een bijzondere kant. Heeft u een uitstapje of vakantie op Texel gepland in het naseizoen? Met een beetje geluk – en dankzij het lezen van deze tips – wordt het onvergetelijk.

Het was eind september en ik was nog een klein meisje. Ik liep over het strand en de zachte wind streek langs mijn haren. Met mijn blote voeten raakte ik het water in de vloedlijn voorzichtig aan. De zomer naderde haar einde, maar dankzij de warme weken in juli en augustus was het zeewater nog heerlijk. Eind september en een duik nemen in zee: met een beetje geluk hebben we dankzij de hete zomer nog een fantastische indian summer voor de boeg.

Wild fruit voor het plukken

In september wemelt het op Texel van de rijpe vlierbessen en bramen. Aan de rand van het Texelse dennenbos en langs de duinpaden hangen de zoete vruchten voor u klaar. Bramen kunt u direct eten, de vlierbessen zijn pas veilig eetbaar als ze gekookt zijn. Veel Texelaars maken er gelei, jam of vlierbessenjenever van. Hieronder nog vier tips voor plukkers en jammakers.

  1. Heeft u serieuze plukplannen? Ga dan op de fiets. Alleen zo bereikt u de best bewaarde plukplekken. Vooral langs de randen van het bos, op open plekken en langs de minder belopen duinpaden heeft u veel kans op succes.
  2. Soms moet u een stukje lopen langs smalle, dichtbegroeide paden. Trek daarom altijd een lange broek aan.
  3. De echte plukkers zetten de wekker; bramen en ook vlierbessen smaken het best als u ze ‘s ochtends vroeg plukt.
  4. Wilt u jam maken? Kies dan eens voor Agaragar in plaats van geleisuiker of gelatine, om de vruchtenspread te binden. Agaragar is een bindmiddel van zeewier. U strooit het poeder eenvoudig door de gekookte vruchten en merkt dat het geheel meteen begint te binden. Het is smaak- geur-, nagenoeg kleurloos en verkrijgbaar in de Ekoplaza in Den Burg op Texel.

Het beste licht voor professionele fotografen en hobbyisten

Foto’s maken op Texel in september is machtig leuk. Zowel de professionele fotografen als de mensen die voor de hobby foto’s maken en die het al eens deden, weten dit. Lange schaduwen en zacht licht: vooral in het bos en op het strand in de namiddag zijn de omstandigheden voor foto’s maken ideaal. Gezichten lichten mooi uit en de lange schaduwen rond de spelende kinderen maken een afbeelding sprookjesachtig. En wat dacht je van de indrukwekkende oranjegele nazomeravonden?

In het Texelse septemberlicht verandert zelfs een stekelig verpakte kastanje in een waar pareltje.

september Texel vakantie

Verlaten paden en stranden

In september, na de zomervakantie en ruim voor de herfstvakantie, zijn veel wandelpaden en ook de stranden nagenoeg verlaten. Het is heerlijk om je soms alleen op de wereld te wanen. Ook fijn: de hond mag op veel plekken weer los lopen. Het kwetsbare broed- en jonge vogelseizoen is voorbij. Met een beetje geluk ziet u in september ook de hei nog paars kleuren van de bloeiende heide.

Heel veel plezier tijdens uw vakantie of weekendtrip in september op Texel! In de komende blog besteden we aandacht aan alle dingen die de winters op Texel onvergetelijk maken. Kijkt u alvast even of we in de winter nog plaats hebben? Geloof me, in november tot en met februari heeft het eiland heerlijke lange avonden en prachtige winterdagen voor u in petto. Heeft u bijvoorbeeld al eens met een slee van de winterwitte dijken gegleden?