Texel is de laatste twee jaar ongekend populair. Bij hondenbezitters, fietsers en mensen die graag met de auto op vakantie naar Texel gaan. Hoe houden we het met elkaar leuk op de Wadden? Een paar makkelijk uit te voeren tips.

 Start de auto als de boot is aangemeerd

blog oktober vier tips van een gastvrouw

Laatst stond ik achter een allerliefst Volkwagenbusje op de boot. We waren bijna op Texel en zo’n minuut of tien verwijderd van het moment dat we mochten gaan rijden. De bestuurder, met vier lachende bijrijders, startte kordaat de motor. Binnen een paar seconden stond het autodek blauw van de diesldampen en was mijn auto vergeven van de stank. Ik had niet alleen een beetje medelijden met mezelf, ik dacht ook aan de verkeersregelaars op het autodek, die dagelijks met deze kordate vroegstarters van doen hebben.

Het is altijd even zoeken naar de juist timing, als je nooit eerder met de veerboot ging: wanneer start je op het autodek de motor? Staat u helemaal vooraan? Dan bent u prima op tijd als de klep bijna helemaal open is. Staat u in het zijvak of meer naar achteren op het middendek? Dan hoeft u pas te starten als u in de rij twee auto’s verder kijkt.

Jongens en meiden, dames en heren, er mag gefietst worden!

De afstanden op Texel zijn, ondanks dat wij het grootste Waddeneiland van Europa zijn, betrekkelijk. Fietsend rijdt u in ongeveer anderhalf uur van de veerhaven naar het meest noordelijke dorp De Cocksdorp. Zelfs met tegenwind. De vakantiehuisjes van Groenendaal Texel liggen op nog geen vier kilometer van het dorp De Koog. En daar vindt u twee supermarkten, een topslager en meer winkels van een prima niveau. De vakantiehuizen op Texel liggen ook bij het strand: namelijk een kilometer verwijderd van de Noordzee. En het Texelse bos De Dennen? Nou, eh, daar verblijft u náást!

U zult zich afvragen: waar wilt u naartoe met dit pleidooi? Nou, ik probeer u er eigenlijk van te overtuigen dat u in veel gevallen, met een beetje voorbereiding, de auto het grootste deel van de tijd bij het huisje kunt laten staan. Ja jongens en meiden, dames en heren, er mag gefiets worden! Over veiligheid hoeft u zich geen zorgen te maken, want het fietspadennetwerk op Texel is nog net niet met goud geplaveid. Dus: vergeet uw fietstassen niet en bespaar de locals en vakantiegangers honderden kubieke meters uitlaatgassen.

Ruim elke dag drie stukken zwerfafval op.

Helaas hebben we er op Texel ook mee te maken: zwerfafval. Per ongeluk uit een tas gewaaid of bewust op de grond gegooid, het maakt allemaal niet uit: het is schadelijk en ziet er verschrikkelijk uit. Dieren eten het op en verhongeren, omdat ze wel een ‘vol’ gevoel hebben, maar geen enkele voedingsstof uit het ingeslikte folie en plastic halen. En een egel met zijn kop vast in een blikje, geloof me, het is een droevig gezicht.

Ik zou het te gek vinden als wij met elkaar Texelliefhebbers en tijdelijke bewoners van mijn vakantiehuizen op Texel, kunnen afspreken dat we elke dag per persoon drie stukken zwerfafval opruimen en in de afvalbak deponeren. Mijn drie huizen zijn jaarlijks tussen de 900 en 1.000 dagen verhuurd en gemiddeld verblijven er per huisje jaarrond drie mensen in. Tel uit die milieuwinst.

Chillys bottles in plaats van plastic wegwerpflesjes

En zullen we dan ook met zijn allen die plastic wegwerpflesjes in de ban doen? Zoek je nog naar een leuk alternatief? Dan moet je eens op https://www.chillysbottles.com kijken. Deze van gerecycled materiaal gemaakte thermosflessen houden je drankje 24 uur op temperatuur. U kunt de flessen gebruiken voor zowel warme als koude dranken. Ik heb ze aangeschaft voor het team dat onze huisjes en omliggende tuinen netjes houdt.

 Vergeet niet om uw Texelvakantie in een van onze vakantiehuizen aan zee te boeken :)