Komt u naar een vakantiehuis van Groenendaal Texel? Dan is overvaren met een van de veerboten voorgoed verleden tijd. Dit jaar nam heel Texel na 26 jaar afscheid van veerboot Schulpengat. Met een feestje en een paar laatste retourtjes varen. Texelaars en veerdienst TESO namen nooit zo uitgebreid afscheid van haar gepensioneerde boten. Wat maakt de Schulpengat zo bijzonder?

Hij was betrouwbaar

De laatste vaartocht van de Schulpengat was anders dan een alledaagse overvaart, voor bijvoorbeeld een vakantie of weekend Texel. Je kon op plekken kijken, waar je in normale situaties als opvarende niet mag komen. Zoals bijvoorbeeld in de werkruimte van de technici. En juist in die ruimte zit het meest betrouwbare deel van de boot: de techniek. Dankzij de eenvoud (vrij van digitale kwetsbaarheid) had de Schulpengat nauwelijks storingen. Als er eens iets mis was, dan was het eenvoudig op te lossen. ‘Maar waarom gaat de boot dan weg?’ denkt u nu misschien. Veel onderdelen zijn steeds lastiger verkrijgbaar of niet meer te vervangen. Bovendien hanteert TESO een strikt pensioenbeleid voor haar veerboten: na 25 jaar moet hij plaatsmaken voor een nieuwe.

De Schulpengat voer een jaar langer dan de bedoeling was

De Schulpengat is de enige boot die een jaar langer mocht varen. Dit had te maken met de moeizame start van de nieuwe veerboot Texelstroom. Deze mag dan wel een stuk zuiniger zijn in energieverbruik, het technische vernuft op de boot is soms lastig te doorgronden. Vooral bij storingen zaten de technici nog wel eens met de handen in het haar. Gelukkig leidde het nooit tot levensgevaarlijke toestanden en enkel tot iets langere wachttijden. Nu het goed lijkt te gaan met de Texelstroom, is de Schulpengat definitief uit de veerhaven van TESO verdwenen.

De Schulpengat had een rood en een blauw gedeelte

Kunt u het zich voorstellen? Dat er vroeger nog gerookt mocht worden aan boord van een veerboot? Toch was het zo. Om die reden had TESO een rood en een blauw gedeelte gemaakt in het zitgedeelte op het bovendek. Blauw was gereserveerd voor niet-rokers, de mensen die graag een sigaret rookten konden in het rode gedeelte gaan zitten. Het gerucht ging, dat de sfeer in het rode gedeelte gezelliger en ‘als een bruine kroeg’ aanvoelde.

De Schulpengat stond symbool voor een nieuw tijdperk

In de jaren voordat de Schulpengat werd gebouwd, maakte TESO zware tijden mee. Er moest een hoop veranderen aan de manier van varen om de echt Texelse rederij financieel gezond te houden. Zo ging TESO, wat staat voor Texels Eigen Stoomboot Onderneming, varen met een dubbeldekker. Deze droeg de naam Molengat. Dankzij deze boot konden meer mensen worden overgezet van Texel naar Den Helder en weer terug. De Molengat verdiende het geld voor de bouw van de grotere, luxere en voor die tijd duurzamere Schulpengat. Je kunt dus gerust stellen dat de Texelaars apetrots zijn op de Schulpengat. Veel mensen pinkten tijdens de afgeladen laatste tochten een traantje weg.

De veerboot staat nog steeds te koop

Na de laatste vaart verhuisde de veerboot naar de rusthaven. Dat is de haven van zee onderzoeksinstituuat NIOZ. De prachtige boot heeft maandenlang als een statig gebouw boven de Waddenzeedijk uitgetorend. Vooral in het donker, als de boot verlicht was, dan was dat een prachtig en bijna spookachtig gezicht.

Nu ligt De Schulpengat, een beetje droevig, in de haven van Den Helder. Als u met de nieuwere boten naar Texel vaart, kunt u hem zien liggen. Waarom ligt de boot werkeloos in havens, in tegenstelling tot andere eerder gepensioneerde boten? De boot is al een paar jaar te koop, maar er heeft zich nog geen koper gemeld. Andere boten werden verkocht aan het buitenland. De Molengat uit 2004 heeft bijvoorbeeld jarenlang voor de kust van Angola gevaren.

Heeft u na uw vakantie op Texel wat medelijden met die eenzame veerboot de Schulpengat, die zo lang het meest betrouwbare TESO-schip was? Hij staat nog te koop...

Natuurlijk zijn ook de nog actieve veerboten van TESO fantastische schepen. Een overtocht naar het eiland Texel blijft hoe dan ook bijzonder. Wanneer mogen we u weer begroeten in een van onze vakantiehuizen op het eiland?