Máár drie typisch Texelse dingen?! Ja. Zo voorkomen wij voor u een eilandrace tegen de klok om álles te kunnen ervaren. Dat gaan wij u niet aandoen. Het is toch fijn als er tijd overblijft om op die heerlijke bank in mijn vakantiehuis te hangen of met ogen dicht te genieten van de zon in de grote tuin?

Onderstaande Texelse dingen kunt u respectievelijk eten, bekijken en betasten ... Geniet er van! Misschien delen we er later nog eens een paar...

Tuunwallen

‘Oh dat is zeker een lokaal gebakje’, hoorde ik iemand eens zeggen toen ze het woord tuunwal hoorde. Ik moest lachen. Want een tuunwal is verre van eetbaar. Hij past wél bij Texel. En dan met name bij het Hoge Berggebied.

De Tuunwal, een wal bestaande uit in piramidevorm opgestapelde graszoden, is honderden jaren geleden uit nood geboren. De boeren op de Texelse Hoge Berg hadden een tekort aan hout om de schapenweiden te omheinen. Daarom kozen ze voor wallen van gras, die wij op Texel tuunwallen noemen. De uit een houttekort geboren erf- en weideafscheidingen zijn een icoon geworden.

In het voorjaar en de zomer groeien er op de zandrijke tuunwallen allerlei prachtige kruidachtige planten en bloemen. In februari en maart zie je aan de voet van de wallen vanuit de verte allemaal witte stipjes. Als u dichterbij komt, zult u zien dat dit lammetjes zijn. Zij schuilen voor de soms straffe Texelse wind. In het hoge gras op de tuunwallen stikt het in de warmere maanden van de insekten, die op hun beurt weer zangvogeltjes aantrekken. Kortom, er is alle reden voor boeren, ondernemers en natuurorganisaties om de tuunwallen te koesteren.

Bier van Texel

Texels bier skuumkoppe vakantiehuis groenendaal

Het verhaal achter het Texelse speciaalbier en de brouwerij nabij Oudeschild is een béétje aangedikt (stiekem doen alle leveranciers van Texelse producten dat). Zo vertellen de makers dat het water in het bier uit de Texelse duinen komt en de gerst korrel voor korrel van Texelse landbouwgronden komt. Een aantal boeren levert de gerst, maar dat is niet genoeg om voor de jaarproductie van het Texelse bier. Een deel van deze grondstof komt dus gewoon van de overkant.

Over het duinwaterverhaal: Texel heeft al lang geen eigen watervoorziening meer. Ons leidingwater komt uit een een aantal pijplijnen, die vanaf de vaste wal onder het Marsdiep door naar het eiland lopen. Die leiding loopt voor een klein deel onder de Texelse duinen door (...). Texelse productenaandikkertjes of niet: de smaak van het bier is prima. Het bockbier uit deze Texelse bierlijn is zelfs enkele jaren achter elkaar in de prijzen gevallen op het Nederlandse Bockbierfestival. Witbier Skuumkoppe is in het voorjaar en de zomer populair op terrassen en in achtertuinen. Het Texelse speciaalbier is zo ingeburgerd, dat het in vrijwel elke supermarkt in Nederland verkrijgbaar is.

Texelse stekjes, groente en fruit

texelse groente vakantiehuis groenendaal

De agrarische sector, (hobby)kwekers en bakkers boeren op het eiland best wel goed. Dat is ook leuk voor u. Want heel veel koek, taart, groente en fruit van Texel staat uitgestald langs de erven van boerderijen of in winkels. Stekjes van planten, vlierbloesemsiroop, eieren, sperziebonen, aardappels, komkommers, wortelen, jam, kerstomaten, brood... Als u het serieus aanpakt – en veel tijd over heeft – kunt u al uw eten – en zelfs het bosje bloemen voor op de keukentafel – bij elkaar sprokkelen in de verschillende stalletjes op Texel! VVV heeft een route samengesteld die u langs plekken leidt die lekkere Texelse dingen verkopen. Geen zin in sprokkelen of gedoe? Dan kiest u een restaurant op de route. U kunt het routeboekje online bestellen of ophalen bij het kantoor van de VVV aan de Emmalaan in Den Burg (dat is vlak naast de hoofdweg van en naar de veerboot: de Pontweg).

Kijk in de agenda of ik nog een plekje vrij heb in een van mijn prachtige vakantiehuizen (link naar agenda maken).