De lepelaar, zeehond en het schaap. Zij hebben één ding gemeen. Dat is hun band met Texel. Een verhaal over drie bijzondere dieren van Texel.

Veel mensen komen speciaal naar het Waddeneiland Texel toe omdat ze graag oog in oog willen staan met de bijzondere fauna van het eiland Texel. Vooral vogelliefhebbers raken niet uitgepraat over de enorme hoeveelheid soorten die jaarlijks op het eiland neerstrijken. Om hun eieren te leggen, jongeren groot te brengen of om uit te rusten voor de lange reis naar het warme zuiden. Vooral in de maanden maart tot en met oktober zie je opvallend veel vogelliefhebbers met camera’s, verrenkijkers en statieven rondfietsen. Van februari tot en met maart zijn de lammetjes veruit de populairste dieren.

lammetje texel groenendaal

 

De lepelaar – charmante eilandgast

Zoals de zwaluwen voor veel mensen gevoelsmatig de naderende zomer aankondigen, zo is de lepelaar voor Texelaars en Texelgangers het symbool van het voorjaar. Als in maart de eerste paartjes na een lange reis vanuit Afrika weer landen, is Texel in rep en roer. Er zijn drie kolonies: in De Geul, De Muy en De Schorren. Hier nestelen bijna 700 paren. Als u nagaat dat bij elk paar nog één tot twee kuikens uit hun ei komen; lepelaarsdrukte alom.

Hoe herkent u de lepelaar?

Allereerst aan zijn lepelvormige snavel. En die heeft deze charmante langpotige verschijning niet zomaar. Het is zijn gereedschap om voedsel uit ondiepe waterplassen, sloten en de Waddenzee te kunnen lepelen. Op Texel eet hij vooral zoute snacks of dieren die leven in brak water: garnalen, wormen, stekelbaarsjes en schelpdieren. In het binnenland bestaat zijn zoetwaterdieet uit insecten, kikkers, salamanders, stekelbaarsjes en bloedzuigers.

lepelaar texel vakantiehuis

Zijn behoedzame, mooie tred en zijn kuif: de lepelaar is een prachtig dier om te bekijken. Natuurbeheerders hebben er wel voor gezorgd dat dit kijken alleen vanaf een respectabele afstand kan plaatsvinden. De lepelaar houdt namelijk niet van pottenkijkers. Ontregelen ‘grote roofdieren’ zoals honden, mensen en wilde katten de lepelaar in een broed- en opvoedseizoen te vaak? Dan is de kans groot dat hij het jaar erop een ander plekje opzoekt. Dat er bijna 700 paartjes voor Texel kiezen, is een goed teken. Het lukt ons goed om de lepelaar zijn rust te gunnen.

De lepelaar verblijft van 1 maart tot en met medio september op Texel. Daarna zoekt hij de warmte van het zuiden weer op. Wilt u ze bekijken? Dan kunt u ze met verrekijker beste bekijken vanaf het vogelkijkpunt in De Geul. Dit bevindt zich langs de Mokweg en ligt vlakbij de Texelse boot.

De zeehond – snel in het water, log op het land

blog zeehonden op texel vakantiehuis

Zij zien er lief uit, maar hebben de bijtkracht van een pitbull. Gelukkig komt het nagenoeg nooit tot een confrontatie tussen zeehonden en mensen. Er is ruimte genoeg om elkaar te ontlopen en een zeehond valt geen mensen aan. Als we ze met hun koppies boven de waterlijn zien uitkomen tijdens een strandwandeling, is het vooral een machtig mooi gezicht.

De zeehond is het grootste roofdier van de Waddenzee en Noordzee. Op Texel zien we vooral de gewone en de grijze zeehond. Zij liggen bij eb op de zandplaten of zoeken zwemmend hun voedsel (vis).

Hoe onderscheid je de twee zeehondensoorten?

De grijze zeehond heeft een lange rechte snuit en diepliggende ogen. Hij ziet er daardoor uit als een wijze heer of dame. De gewone zeehond heeft een ronde, stompe snoet en grote ogen. Daardoor heeft hij het uiterlijk van een schattige puppy. Beiden soorten kun je in het wild tegenkomen tijdens een wandeling aan het strand. Zij liggen bij hoge uitzondering in de vloedlijn en het vaakst op de zandplaten in zee. Sommige zeehonden houden je soms vanaf een afstandje in de gaten. Je ziet dan af en toe hun kop boven water uitkomen.

Komt een zeehond opvallend dichtbij? Dan heeft hij misschien aangesterkt in een zeehondenopvang, zoals het Texelse Ecomare. Zij zijn dan redelijk gewend geraakt aan mensenstemmen (en denken dan meteen aan de lekkere vis die ze van de verzorgers kregen).

Het gaat goed met de zeehond. Vooral omdat het sinds tientallen jaren verboden is om op hem te jagen. In de Waddenzee en Noordzee zwemmen duizenden grijze en gewone zeehonden. Ze krijgen hun jongen in de periode juni-augustus. Ze houden van het kustgebied van Texel, omdat er bij eb veel zandplaten verschijnen, waarop zij kunnen uitrusten en hun jongen voeden.

De lieve, gevoelige Texelaar

schapen lammetjes kijken texel

Gewend aan de eeuwige Texelse wind, lief en zorgzaam. Dat is de Texelaar, het Texelse schapenras, in het kort. Een tiental boeren op Texel leeft nog van de schapenhouderij. Vooral in de maanden februari en maart is het aanpoten; dan bevallen de ooien van hun lammetjes en moet de kudde dag en nacht in de gaten worden gehouden.

Sommige ooien werpen wel vier lammeren. De mooiste plek om de ooien en hun lammetjes te bekijken, is De Hoge Berg. Op de heuvelachtige weiden zie je achter de tuunwallen al honderden jaren lammetjes huppelen.

De jonge dieren zijn al na een dag of tien sterk genoeg om van de stal naar de Hoge Bergweiden te verhuizen. Ze warmen zich ‘s nachts tegen de wollige vacht van hun zorgzame moeders.

Wat is het mooiste moment om lammetjes op Texel te kijken?

Tussen 17.00 en 18.00 begint het in het vroege voorjaar op Texel al wat te schemeren. Je hoort dan overal het lage geblaat van de ooien, wat beantwoordt wordt door het heldere gemekker van de lammetjes. Huppelend en springend zie je de groepjes spelende lammetjes uit elkaar spatten; het wordt tijd om de warmte en veiligheid van mama op te zoeken. Dit is het mooiste moment om op Texel lammetjes te kijken.

Heeft u een hond en gaat u naar Texel om vogels en schapen te kijken?

Heeft u de hond mee? Houd hem in de buurt van schapen en lammetjes dan altijd aan de lijn. Zelfs de meest betrouwbare honden kunnen door het rennen van lammeren en schapen de behoefte krijgen om te gaan jagen. Het gevaar schuilt niet alleen in wonden door hondenbeten; een zwangere ooi wordt opgejaagd door een hond, kan door de stress een miskraam krijgen.

Wilt u vogels bekijken, zoals de lepelaars in De Geul? Laat uw hond dan gewoon thuis. Wandelt u in het broedseizoen langs gebieden waar vogels nestelen? Houd uw hond dan altijd aan de lijn. VVV Texel beschikt over een kaartje waarop u kunt zien waar de hond los mag en waar hij aangelijnd moet zijn. Waarom is dit zo? Als een vogel verjaagd wordt van zijn nest en zijn eieren daardoor onverwarmd moet achterlaten, sterft het jonge vogeltje al in het ei van de kou.