Steeds meer blogs over Texel gaan over ‘hoe je zoveel mogelijk kunt zien en doen op het eiland’. In die verhalen moet je vooral veel. Hierbij wil ik een tegenbeweging starten. Een pleidooi voor niks doen op Texel.

 Veerboot blog niks moeten op texel

 

Ik snap het. Alle ophef rondom zoveel mogelijk doen komt ergens vandaan. Elke blogger die online alle Texelse activiteiten promoot, krijgt een duimpje van de ondernemers achter de activiteit. Zij zijn blij met de promotie. Want promotie is bezoek. Dus de blogger promoot zoveel mogelijk eilandbezigheden. De plek van zijn of haar blog in de googleresultaten vaart immers wel bij al die duimpjes, reacties en deelacties.

Krijgt de link een plek op een platform van het invloedrijke VVV Texel? Dan ben je als blogger de koning te rijk. Elke vorm van aandacht voor  ‘Zoveel mogelijk doen op Texel’ ‘Tien tips om je weekend Texel he-le-maal tot de nok toe vol te plannen’ betekent een hogere plek in googleresultaten. En zo komen mensen die iets zoeken over Texel ook weer sneller op de bewuste blog terecht. Het is een cirkel. Maar bent u, de vakantieganger die gewoon wat rust zoekt op Texel op een fijne plek, ook gebaat bij de activiteitentrechter waar u in terecht komt? Was het oorspronkelijk niet uw bedoeling om wat los te komen van de sociale druk van 'de overkant'?

Daarnaast promoten Texelse ondernemers zichzelf op eigen kracht via alle kanalen: kom naar mij, dit mag je niet missen! VVV Texel, min of meer in dienst van alle promotiegelden betalende ondernemers, is - naast  zo evenredig mogelijk promoten van eilandaccommodaties - met niets anders bezig dan Texel neer te zetten als een nimmer stilstaande activiteitenmachine. Een circus. De druk is hoog om alle toeristische ondernemers op Texel waar te geven voor hun betaalde pr-bijdrage aan VVV.

Laten we reëel blijven over wat een vakantieganger aankan

Nogmaals, ik snap ze. Al die manieren om Texel in de zon te zetten als het eiland waar altijd leven in de brouwerij is (Texel heeft zelfs een bierbrouwerij...). Indirect hebben mijn vakantiehuizen op Texel er ook baat bij. Ook ik blog soms over leuke dingen doen op Texel, omdat steeds iets nieuws plaatsen op mijn website en aanverwante sociale platformen mensen direct of indirect naar mijn vakantiehuizen op Texel brengt.

Maar laten we met zijn allen de rust er een beetje in houden en een beetje reëel blijven over wat u, de vakantieganger die rust wil, aan kan.

Een eilandweekend is ook geslaagd is als u geen recordhoeveelheid dingen bezoekt. Een vakantie op Texel is voor kinderen leuker en het scheelt een hoop tranen en ruzie als zij niet overal heen gesleept worden. ‘Jongens, we moeten door. Want we moeten nog…’ Ik hoor het te vaak en het stemt mij niet gelukkig. Als kind kon ik uren met een stokje in de sloot prikken. Of gewoon lekker spelen in en om het huisje, met in mijn hoofd de mooiste fantasieën. Het zijn mijn fijnste herinneringen aan Texel. Mijn gevoel zegt dat een kind nog steeds weinig meer nodig heeft dan dat.

Echt, ik begrijp de commerciële waarde van de ratrace. Toch zeg ik ho. Stop. Rustig aan. Ik neem het even voor jou, de Texelliefhebber, op. Want ondertussen wordt u, al googlend op termen als ‘vakantie Texel’ en ‘leuke dingen doen op Texel’ meegenomen in een strijd om aandacht die zijn weerga niet kent.

Is een vakantie op Texel pas geslaagd als u een lijst activiteiten afwerkt?

U krijgt zo langzamerhand het gevoel dat een vakantie of weekend niet geslaagd is zonder een lijst te hebben afgewerkt. Je moet echt uitwaaien op het strand. Je moet zeehonden hebben gespot (zien is niet genoeg. Spotten moet je ze). Je moet op de vuurtoren hebben gestaan. Alle museums van binnen zien. Het moet.

Regent het? Dan nog is er geen reden om in je huisje op de bank te blijven hangen en gewoon even te genieten van niks. Of naar buiten te staren. Dan MOET je namelijk het lijstje afwerken van ‘tien dingen die je op Texel kunt doen als het regent’. Verzamel je dingen op het strand? Dan is links laten liggen niet genoeg. Kunst moet je ervan maken. Jutkunst. Tot je vingertoppen bloeden. En of u de beelden dan ook nog even wilt delen via Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest. Met de hashtags die daarbij horen. Zodat zoveel mogelijk mensen weten dat dit dus ook moet, als je op Texel bent.

Doe gewoon eens helemaal niks op Texel

Rustig maar, Texelliefhebbers, weekendgangers, Texelse vakantiegangers en gasten op Texel. U moet helemaal niks. Die bloggers roepen dat wel, VVV Texel roept het ook heel hard en retweet alle blogs van recordhouders van-de-meeste-activiteiten-in-24-uur-Texel. Maar echt, u hoeft niet mee te gaan in deze totale waanzin.

Als ik u ooit heb opgejaagd of in een richting van tientallen activiteiten heb geduwd met mijn blog, bij deze: mijn excuses.

Dus ik zou zeggen: boekt u ergens in deze maanden een vakantie, weekend of midweek naar Texel? En wilt u gewoon rondhangen in een van mijn huisjes? De kinderen met een stok in de hand wat laten rondrennen in de tuin? Naar buiten staren? Het Nespressoapparaat gebruiken om alle denkbare koffiesmaken uit te proberen (of niet, omdat u geen zin heeft om naar de winkel te gaan?). Gewoon buiten zitten en doodstil luisteren naar alle geluiden die het bos voortbrengt? Zeven dagen lang? Een weekend of Drie weken? Geniet er van. U hoeft helemaal niks.