Als u wandelt, is uw gevoelstemperatuur al gauw vijf tot zeven graden hoger. Daarom is het najaar hét seizoen om Texelse paden te verkennen. Drie wandelroutes die verschillende gezichten van het eiland laten zien: van polders tot duinen en de Hoge Berg.

Wandelen over de dijk, langs strakke polders – Noord-Hollandpad

Een heel groot deel van Texel is eigenlijk piepjong. Zo bestaat polder Eierland nog maar 182 jaar. Tot twee ondernemers besloten dit gebied in te polderen, was het een woest kweldergebied wat bij elke storm onderliep. Deze wandeling leidt u van het piepjonge deel van Texel naar wat oudere grond rondom het dorp De Waal. Hij loopt, grotendeels over de dijk (prachtig uitzicht). De wandeling is een etappe van het Noord-Hollandpad, een route die u in 13 etappes door de provincie Noord-Holland leidt.

Start: bij de Lancasterdijk, vlakbij het Waddenstrand. Het is de plek waar ook de boot naar Vlieland vertrekt. De wandeling eindigt in De Waal. Volg de rood-gele bordjes van het Noord-Hollandpad en het komt goed.

  • De route (vindt u op de site over het Noord-Hollandpad)
  • Lengte: 10 kilometer
    Omgeving: De Cocksdorp en De Waal.

Dwars door jonge duinen – de horsmeertjes en de Hors

Als u op de boot richting Texel vaart, ziet u de Hors, een grote zandplaat links van de boot, al liggen. Dit is het meest brede zandstrand van het hele eiland. De zee krijgt aan deze luwe kant van Texel weinig kans om kustdelen weg te snoepen. Mede dankzij de aanleg van een brede duinenrij heeft het piepjonge duingebied aan de rand van de zandplaat zich in de afgelopen 50 jaar rustig kunnen ontwikkelen. Er groeien struiken en bomen en er liggen twee grote meren, de Horsmeertjes. Oorspronkelijk is dit achtergebleven zeewater, inmiddels is het water zoet en een rustige eet- en rustplek voor vogels. Zoals ons beroemde stokpaardje, de lepelaar.

De wandeling loopt door de duinen en rondom twee prachtige meertjes. En als u wilt, kunt u een uitstapje maken naar de zandplaat.

Vogelliefhebbers bestempelen dit wandelgebied als een paradijs.

Laat u niet afschrikken door de bordjes ‘militair oefenterrein’. Als u op de paden blijft en tussen zonsopgang en zonsondergang hier wandelt, ervaart u totale rust. U hoort niets anders dan het ruisten van helmgras en boomtakken en het geluid van vogels. De verrekijker meenemen is absoluut de moeite waard; ook in het najaar zijn er nog genoeg bijzondere vogels te zien.

In principe stopt de route bij de duinenrij en kunt u zo uw rondgang vervolgen. Wilt u de zandvlakte zien en de zeelucht opsnuiven? Wijk dan even van de route af en loop richting het water en u staat binnen tien minuten oog in oog met een adembenemend stuk eiland. U heeft een prachtig uitzicht op de skyline van Den Helder. De veerboten van TESO varen tussen Texel en Den Helder voor uw neus heen en weer. Op drukke dagen kunt u de twee gigantische schepen elkaar zien passeren. En de opvarenden? Die zien met een beetje geluk, door hun verrekijker, u zwaaien.

Hoe vindt u deze route? Rijd naar de Mokweg (vlakbij de veerboot) en parkeer uw auto bij de route Horspolders. Volg de paaltjes met blauwe kopjes.

  • Start route: bij de Mokweg, op een paar kilometer van de veerhaven.
  • Afstand route met uitstap naar de zandplaat en vloedlijn: 7 kilometer
  • Afstand route als u braaf uw rondje maakt zonder van de route af te wijken: 4 kilometer.

schapen de hors texel wandelen

Schapen, die soms grazen in het duingebied, betreden voorzichtig het strand van de Hors

De Gouden Driehoek – De Hogeberg en Oudeschild

Deze wandeling staat bol van de herinneringen aan honderden jaren geleden en bezoeken van belangrijke historische figuren aan Texel. Zo komt u langs de forten die Willem van Oranje in 1574 langs de kust liet bouwen om de voor anker liggende Hollandse zeilschepen goed te kunnen beschermen. Vanaf de hoge forten konden de bewakers eventuele vijandige (Spaanse) zeilschepen al van ver zien aankomen. In die tijd leefden we op zijn zachtst gezegd in onmin met deze zuiderburen. Willem van Oranje schijnt geregeld het eiland te hebben aan gedaan.

Waarom gingen veel zeilschepen juist hier voor anker? Het stuk water achter de dijk ter Hoogte van Oudeschild en de rand van de Hoge Berg lag in de luwte. Bovendien beschikte Texel over een grote voorraad ijzerrijk water. Water met veel ijzer is heel lang houdbaar. Dus zeilschepen, zoals die van de VOC, tankten bij Texel bij voordat ze begonnen aan hun lange reizen richting plekken als Kaap de Goede Hoop. De grote waterputten, een paar jaar geleden in ere hersteld, liggen op de wandelroute.

Later vond veroveraar Napoleon de forten De Schans en de Redoute belangrijk voor de kustverdediging van dit deel van zijn rijk. Hij liet ze uitgebreid opknappen, nadat hij ze persoonlijk was komen inspecteren.

Los van alle stoere geschiedenisverhalen, Michiel de Ruijter zou regelmatig op Texel logeren en Oudeschild zou dankzij alle voor anker liggende zeilschepen een mondaine havenplaats zijn, is de route over de Hoge Berg schitterend vanwege de prachtige natuur en het mooie glooiende landschap. In het septemberlicht lijkt op sommige dagen een gouden laagje over de uitgestrekte grasvlakten met tuunwallen te liggen.

Onhandigheid bij deze route: online zou er via Oneindignoordholland.nl een route beschikbaar moeten zijn, maar deze geeft een wandeling tussen Leeuwarden en Drachten weer. Dus dat klopt niet helemaal. Wat u het beste even kan doen: kies museum Kaap Skil als startpunt van de wandeling en haal hier meteen even een routekaartje. VVV Texel kan u ook helpen. De route is de inspanning meer dan waard!

  • Start route: bij museum Kaap Skil in de Heemskerckstraat
  • Afstand: ongeveer 8 kilometer.
  • Omgeving: De Hoge Berg en Oudeschild.

wandelen op texel hogeberg

De Hoge Berg

Winkeltips voordat u gaat wandelen

Koop naadloze wandelsokken bij De Texelanashop in Oudeschild (die ook een webshop heeft en nog een winkel in Den Burg). Deze winkel ligt tegenover de start van de Gouden Driehoekwandeling. Handig!

Wandelvakantie op Texel boeken in oktober en november

Zoekt u nog een fijne uitvalsbasis tijdens een weekend wandelen? Ik heb in oktober en november nog een paar plekken vrij. Wees er snel bij, want de boekingsagenda vult zich met rasse schreden!