Een versgelegd kippenei smaakt tien keer lekkerder dan eentje uit de winkel. Op Texel liggen de eieren niet bepaald voor het oprapen. Wij wijzen verkoopplekken van de kakelverse eilandeieren even voor u aan.

Wat maakt een vers ei zo veel lekkerder dan een doosje eieren uit de supermarkt? Een ei uit de winkel is vaak 10 tot 20 dagen onderweg om de schappen te bereiken. U kunt dus op uw vingers natellen dat geen enkel ei uit de supermarkt nog kakelvers is. Dat merkt u direct aan de smaak en geur. Een niet-vers ei ruikt sterk als u hem pelt na het koken (wie heeft er hier een windje gelaten?). Ook is de smaak niet optimaal. Heeft u wel eens verse eieren gegeten, dan snapt u wat ik bedoel. Een pasgelegd ei heeft een oranje dooier, ruikt nauwelijks en smaakt heerlijk. Eigenlijk snapt u het pas echt als u het verschil zelf heeft ervaren, dus: fiets even langs onderstaande adresjes en neem de proef op de som.

Rondom de huizen van Groenendaal Texel, in de directe omgeving van De Koog en De Texelse Dennen, zijn de verse eieren nauwelijks te vinden. U moet dus even uitwijken naar Den Burg en omgeving. Dat ligt op maximaal 30 minuten fietsen en 7 minuten met de auto van uw Groenendaalse vakantiehuis op ‘t Hoogelandt.

Eieren van Texelse kost (prijs: 2 euro per tien)

Dit stalletje, waar u meer vindt dan verse eieren, ligt langs de Westerweg, bij boerderij Scholleboe, op 20 minuten fietsen van de huizen van Groenendaal Texel en net buiten Den Burg. Op de boerderij loopt een tiental gezonde, goed leggende kippen. Betaalwijze: u kunt contant geld in het kistje doen of via uw bankierenapp betalen (omschrijving: eieren). Het rekeningnummer staat vermeld bij het stalletje. Bij deze winkel langs de weg kunt u ook groenten, fruit, kaas en gezonde drankjes kopen.

Eieren aan de voet van De Hoge Berg (prijs: 1,50 euro per tien)

Langs de pontweg, vlakbij de eerste rotonde die u vanaf de Texelse boot tegenkomt, staat een onopvallend groen kastje op poten. Langs een kronkelpad dat u over het hoogste gebied van het eiland, De Hoge Berg, leidt. En meer vertel ik niet, want ik wil diep in mijn hart dat niet te veel mensen deze ‘gouden’ eieren vinden. Waarom niet? Er ligt altijd maar een kleine voorraad en ik wil het niet op mijn geweten hebben dat deze eierenstek, die populair is bij de locals, wordt platgewalst. Zoek maar. Dan smaken de eieren misschien nog wel lekkerder. Reistijd van het vakantiehuis op ‘t Hoogelandt naar de eierenplek: 30 minuten fietsen en 7 minuten met de auto.

Eieren vlakbij de Albert Heijn, aan de Wilhelminalaan in Den Burg (1,20 euro per tien)

De eigenaren van die stalletje verkopen de eieren vanuit hun voortuin. De kippen scharrelen op nog geen tien meter van u vandaan, in de achtertuin. Als u geluk hebt, bieden de eigenaren van deze winkel-langs-de-weg ook nog een paar groenten aan uit de moestuin. Dit stalletje is niet alleen handig omdat het op nog geen tien meter van de Albert Heijn staat, de eieren zijn er ook nog eens spotgoedkoop. Reistijd van vakantiehuis tot vers ei: 35 minuten fietsen en 9 minuten met de auto.

Eieren langs de Rozendijk, aan de rand van het Texelse bos (2 euro per tien)

Deze eierenstal ligt het dichtst bij Groenendaal Texel op ‘t Hoogelandt: de reisafstand met de fiets bedraagt 15 minuten en met de auto doet u er vijf minuten over. Het voorraadbeheer van deze plek is nogal wisselvallig. We kunnen alleen maar gissen naar de reden: waarschijnlijk loopt hier een wispelturig koppeltje kippen rond, dat niet van plan is elke dag een vaste hoeveelheid eieren te leggen. Scharrelkippen zijn veel geëmancipeerder dan de vrije uitloop of legbatterijkippen, naar het schijnt.

Eitjes van de familie Moerbeek uit het Den Burgse centrum (2 euro per tien)

Dit adres is weer erg handig voor de mensen die graag bij de Jumbo in Den Burg winkelen en daarna nog even een bijna-dozijn verse eieren willen scoren. Op een kleine vijf minuten lopen van de supermarkt en op de hoek Molenstraat/Keesomlaan vindt u bij het eerste huis aan uw rechterhand het verkooppunt van de familie Moerbeek. We hebben van een vaste klant begrepen dat ze heerlijk smaken (en daardoor erg populair zijn in de omgeving, dus wees er snel bij). Betalen kan hier, net als bij alle stalletjes, met contant geld. Oh ja en als u verder kijkt dan uw neus lang is, ziet u de productiemedewerkers op nog geen vijf meter van de eieren scharrelen in het hok.  

Ongeschreven regels bij het kopen van verse eieren

  • Ziet u na een tijdje zoeken het bordje ‘verse eieren’? Zwiep uw vervoersmiddel dan niet meteen euforisch in de richting van uw vondst. En parkeer uw fiets of auto ook even netjes. U zult de eerste niet zijn die op een tegenligger botst of fietspaden blokkeert. Geldt ook bij het zien van bordjes met de tekst: ‘bloembollen’, ‘verse melk’, ‘bloemen’, ‘biologische groente en fruit’ en ‘jam’.
  • Betaal voor wat u meeneemt.
  • Houd vol (soms treft u twee lege stalletjes voordat u eieren vindt. Kippen laten zich niet sturen, immers en vooral in de vakanties is er een run op verse Texelse eieren).