Van een rustig ontbijt aan tafel met goed eten en drinken wordt het warm om je hart en helder in je hoofd. Vijf Texelse tips voor mensen die het ontbijt als onmisbaar en heilig beschouwen.

 ontbijten lokaal16 texel

Eindelijk kun je je even losmaken van de standaard hectiek die je op werkdagen, vooral in de ochtend, misschien te vaak meemaakt. Staand bij het aanrecht snel een broodje naar binnen werken, terwijl de kinderen bij de televisie hun ontbijt verorberen. En oh, de kat moet ook nog eten…

Ok. Stop. Zet de knop even om. Er is tijd genoeg om te genieten van een ontbijt op Texel. Van English breakfast met worstjes en bonen in een bruin café tot iets lichts, Texels en biologisch in een kleine stadstuin.

1. Lokaal 16 – in het hart van Den Burg

Een paar leuke Texelse meiden begonnen een paar jaar geleden deze frisse tent, waar voorheen een restaurant met binnentuin was gevestigd. De stadstuin is er nog, voor de rest is alles anders. De uitbaters hebben heel goed in de smiezen dat klanten allereerst afkomen op goede koffie en een lekkere kop thee. Als je daarvan hebt geproefd, gaat de rest vanzelf.

Je kunt hier de dag beginnen met yoghurt (ja, ze hebben ook die lekkere romige, van de Texelse Novalishoeve) en vers fruit, sandwiches, brioches en fruitshakes. Het is lekker, niet al te overtrokken, biologisch en met een gemiddelde prijs van 6 a 7 euro p.p. betaalbaar. Eet je alles liever op de picknickbank in het Texelse bos (of in de keuken van je vakantiehuis) op? Dan kun je je bestelling meenemen. Al moet ik je waarschuwen dat de binnentuin van Lokaal 16 in het hart van Den Burg wel heel leuk is voor een ontbijt… Vanaf de voorjaarsvakantie is lokaal 16 ook op zondag open. www.lokaal16.nl

Afstanden: 7 kilometer van de huizen van Groenendaal. 30 minuten fietsen en 8 minuten met de auto: parkeren kan op parkeerterrein de Vogelenzang, achter de Jumbo. Vanaf daar is het 5 minuten lopen naar lokaal 16.

2. Paal 19 – aan de Noordzee

Terwijl de zon aan de andere kant van het eiland boven de Waddenzee wakker wordt en de vogels hun eerste schelpdieren naar binnen werken, kiezen wij voor de Noordzeekant. Simpelweg omdat de ontbijtgelegenheden aan de Waddenkant van Texel niet voorhanden zijn. Helemaal niet erg, want aan de Noordzeekant zit een hartstikke leuk paviljoen, dat op vijf minuten wandelen van het dorp De Koog ligt. Je bereikt het strandpaviljoen via een kronkelend duinpad dat naast hotel Opduin begint. Je kunt er dus niet met de auto komen (en fietsers op het pad worden min of meer gedoogd…).

Je kunt hier terecht voor het klassieke buiten-de-deur-ontbijt (eitje, broodjes, jus d’orange, goede kop koffie). Prijs: 11,50 per persoon en je moet minimaal met zijn tweeën zijn (…). Het paviljoen is het hele jaar elke dag open vanaf 10.00 uur

Afstanden: het begin van het duinpad ligt op 20 minuten fietsen van de huizen van Groenendaal Texel. Met de auto duurt het zo’n 5 minuten. Je kunt parkeren in de dichtbij gelegen Epelaan of de Plevierstraat.

3. Bakkerij Timmer – in het centrum van De Cocksdorp

Deze jongste bakkerij en tearoom van Texel is niet alleen een feest voor mensen die houden van een lekker stuk taart, een goede lunch of een verhelderend ontbijt. Het is ook een teken dat het in de buitendorpen van Texel langzaam weer beter gaat met het voorzieningenpeil.

Tientallen jaren geleden verdween Bakkerij Boltje uit het dorp. Sinds het voorjaar van 2017 heeft Bakkerij Timmer dit gemis weggenomen door een vestiging in De Cocksdorp te openen. Timmer heeft al sinds jaar en dag een bakkerij met tearoom en terras in het centrum van Den Burg en De Koog. Je kunt hier je dag beginnen met al het lekkers dat de bakker doorgaans te bieden heeft. Beginnen met taart? Prima hoor, mijn zegen heb je. Het is tenslotte vakantie. Ontbijten lukt hier al prima vanaf 5 euro. www.bakkertimmer.nl

Openingstijden: van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur

Afstand  bakkerij Timmer De Cocksdorp (Kikkertstraat): 16 Kilometer van de huizen van Groenendaal Texel. Dat is ongeveer 15 minuten met de auto en 45 minuten fietsen. In de buurt van Bakkerij Timmer aan de Kikkerstraat is meer dan genoeg parkeerruimte.

4. De Steenenplaats – in de Weverstraat van Den Burg (centrum)

Houd je wel van een ontbijt in een bruine kroegachtige sfeer? Dan is de Steenenplaats een leuke plek. Dankzij de terrasverwarmers trotseer je de eventuele ochtendkilte. Is het echt te fris? Dan duik je toch gewoon naar binnen in dit gezellige eetcafé met uitzicht op een eeuwenoude Kastanjeboom?

De Steenenplaats serveert het klassieke eitje-broodje-sapjeontbijt (13,50 per persoon), voor de mensen die wel van wat zwaarders houden: de uitbaters serveren met liefde een Engels ontbijt met ei, worstjes en bonen voor je (12,75 euro pp). www.steenenplaats.nl

Afstanden: 7 kilometer van de huizen van Groenendaal. 30 minuten fietsen en 8 minuten met de auto: parkeren kan op parkeerterrein de Vogelenzang, achter de Jumbo. Vanaf daar is het 5 minuten lopen naar de Steenenplaats.

5. Broodjesservice (online bestellen & betalen, aan de deur bezorgd)

Blijf je liever lekker op de bank, in het slappe pak? Dat snap ik gezien de luxe die u in uw vakantiehuis voorhanden heeft eigenlijk ook wel. Broodjesservice Texel kan belegde en onbelegde broodjes gewoon aan de deur van de huizen van Groenendaal Texel bezorgen. 'Denk je, ja hallo, ik woon op Texel, dan is broodjes aan huis laten bezorgen toch raar?!' Waarom? Er is toch niets mis mee om te onstpannen en ondertussen de dienstverleners op Texel uitgebreid te testen? Bestellen en betalen van je te bezorgen broodjes kan online via broodjesservicetexel.nl en iDeal. Laat die lange lome dagen maar komen…