Den Helder. Voor veel mensen de stad waar je snel doorheen rijdt, op weg naar Texel. Hierbij vier redenen waarom deze leuke stad in de bijna- noordelijkste punt van Noord-Holland waardering verdient.
Tochtgat, rotstad, niks te doen, armoedige uitstraling... Den Helder krijgt in de publieke opinie nogal wat te verduren. De laatste paar maanden ben ik me gaan afvragen: is dit wel terecht? Ik zie steeds meer berichtgeving over leuke Helderse initiatieven. Als ik richting de veerhaven van Texel om me heen kijk, zie ik prachtige woningen verschijnen. Vooral de omgeving van Willemsoord, de voormalige rijkswerf en onderhoudskade van de Marine waar je op weg naar de boot naartoe rijdt, spreekt tot de verbeelding. De oude boothuizen, karakteristieke panden en de indrukwekkende verschijning van theater De Kampanje... Sinds de stedelijke vernieuwers Willemsoord ‘aanraakten’, mag Den Helder zich wat mij betreft meten met de mooiere steden in Noord-Holland.
Het Marinemuseum
Als je bijna bij de loketten van de Texelse veerboot bent, lonkt het Marinemuseum.
Sinds dit museum door ANWB-leden werd verkozen tot leukste uitstapje van Noord-Holland, is het respect voor de schat aan informatie die dit museum herbergt, behoorlijk toegenomen. Meest indrukwekkend: een expositie over de piraterij langs de 3.000 kilometer lange kust van Somalië. Je krijgt een indruk van de rol die de Marine speelt in de bewaking van het kustgebied, maar begrijpt ook waarom de straatarme bevolking uit nood kiest voor het enteren van schepen, gijzelen van opvarenden en eisen van losgeld.
De mooiste attractie staat naast het museum: een onderzeeër, met de naam Tonijn. Als je onderstaand stuk leest, begrijp je beter waarom veel Heldenaren trots zijn op het kloppende Marinehart in deze stad. De onderzeeër is een uitdaging voor mensen met claustrofobie. Hij is klein, smal en opvarenden hadden er nauwelijks privacy. Kun je je voorstellen dat mensen hier maanden mee onderweg waren en dan ook nog eens kilometers diep onder de zeespiegel vaarden?
“De Tonijn is een driecilinder onderzeeboot van de Potvisklasse. Tussen 1960 en 1992 vormden de driecilinder onderzeeboten de kern van de Nederlandse onderzeedienst. Primaire taak: bestrijden van Sovjetonderzeeboten. Door hun onzichtbaarheid en geruisloosheid waren ze uiterst geschikt om gegevens te verzamelen over schepen van het Warschau Pact. De Marine voerde met de Tonijn regelmatig geheime patrouilles uit in de Noordelijke IJszee en de Middellandse Zee.” (bron: marinemuseum.nl).
Ook leuk: In verkiezingstijd kunnen Heldenaren hun stem uitbrengen in De Tonijn. Sinds een paar jaar is het gevaarte aan de rand van Willemsoord een stemlocatie.
Theater De Kampanje
De Amsterdamse architecten die polshoogte kwamen nemen op de beoogde locatie van Schouwburg en cultuurcentrum De Kampanje, sloegen bij de eerste aanblik steil achterover. Zó mooi vond het duo de twee prachtige oude industriële gebouwen, die 170 jaar lang niet toegankelijk waren voor ‘onbevoegden’. Het ontwerp van het nieuwe theater in de monumentale Marinepanden heeft de indrukwekkende uitstraling totaal gerespecteerd. Binnen is een volledig glazen theaterzaal midden in de ruimte geplaatst. De lichtinval wordt geregeld met gigantische houten wandpanelen. Tijdens theatervoorstellingen gaan ze dicht en tijdens congressen profiteren bezoekers en sprekers van het energieke daglicht. Wil je de dit schitterende pand ‘voelen’? Dan moet je er gewoon eens een avond heen gaan. Verblijf je op Texel en wil je de boot niet missen? De Kampanje organiseert elk jaar, afhankelijk van de belangstelling, een aantal Texelvoorstellingen. Er vaart dan rond de klok van 23.00 uur een boot, die alle Texelaars en Texelliefhebbers weer veilig naar het eiland vaart. Ga hier naar een overzicht van alle voorstellingen en beschikbare kaarten.
De Kampanje tijdens een winteravond, kort voor een lezing van astronaut André Kuijpers.
Gratis parkeren in het centrum
Sinds eind 2016 kun je in het hele centrum van Den Helder gratis parkeren. Persoonlijk hoop ik dat Texel zich op dit beleidsterrein laat inspireren door de gastvrije Heldenaren. Op het eiland zijn per december 2016 de betaald parkeerzones uitgebreid tot aan alle Texelse stranden. Natuurlijk krijgen we voor de inkomsten een hoop terug, maar... betaald parkeren aan het strand? Dat vind ik toch wel erg onTexels. Heb je nog tijd genoeg tot de eerstvolgende boot vertrekt? Dan is even funshoppen in Den Helder écht niet raar. En het parkeren kost... niets.
Sail 2017
Op 22 juni komen tientallen tall ships Den Helder binnenvaren. Ze vormen de grootste trekpleister van Sail Den Helder 2017. Ze worden geflankeerd door het mooiste varende erfgoed van Nederland (het schijnt dat wij Hollanders de grootste rijkdom aan oude, authentieke schepen herbergen). Tussen de gigantische zeilboten zie je stoom- en motorsleepboten, Klippers en Tjalken, zeilwherry’s, reddingboten, kotters, Langedijkers en akkerschuiten, rond- en platbodems, hoogaarzen en botters, bakdekkers en zalmschouwen.
Vier dagen lang viert Den Helder een gigantisch feest op en rond de boten. De sympathieke Helderse organisatoren zorgen ervoor dat ook Texel kan meeprofiteren van dit evenement. Een aantal grote zeilschepen doet Texel aan. Ondernemers op het eiland grijpen dit aan om allerlei gezelligheden te organiseren in het Texelse havendorp Oudeschild. Natuurlijk hopen we op schitterend en kraakhelder weer. Dan kunnen we de schepen vanaf de waddendijk in Oudeschild van ver zien aankomen. Ondertussen denken we aan de verhalen uit de roemruchte verhalen uit de VOC-tijd, waar zowel Texel als Den Helder in de 17e eeuw veel van hun welvaart aan te danken hadden.
Al met al zie ik veel redenen waarom een uitstap naar Den Helder helemaal zo gek nog niet is en waarom de Heldenaren steeds meer redenen hebben om trots te zijn op hun stad.
Peter van Aalst maakte deze foto van de Helderse Morgenster tijdens Sail Den Helder 2013.
Mijn reacties