Op Texel kunnen bewoners en toerist parkeren met het Texelvignet. Per 1 december van dit jaar heeft de gemeente Texel een aantal dingen veranderd. Een overzicht. 

Parkeren op ons Waddeneiland is niet goedkoper geworden, wel gemakkelijker. En virtueler.

Er komt een vignet voor iedereen

Eerder was er één Texelvignet voor bezoekers en één voor Texelaars (met iets meer parkeermogelijkheden). Dat was onduidelijk. Het kwam vaak voor dat eilandbezoekers per ongeluk hun auto op plekken parkeerden die alleen waren bestemd voor Texelaars. Vervolgens kregen ze een boete. Dit onderscheid was niet bepaald een voorbeeld van goed gastheerschap.

Resumé: er is nu één Texels parkeervignet voor iedereen.

U kunt nu kiezen voor een dagkaart, weekkaart en jaarkaart.

Eerder was het Texelvignet één jaar geldig en kostte het 15 euro. Veel Texelbezoekers die bijvoorbeeld een weekend kwamen, waren relatief duur uit. Een los kaartje kopen bij de vaak haperende automaat was een gedoe.

Dit was dus ook niet zo’n heel gastvrije oplossing voor de bliksembezoekers van het eiland.

De oplossing: er is nu een dagkaart voor 7,50 euro, een weekkaart voor 15 euro en een jaarkaart voor 20 euro. Een dagkaart betaalt zich na drie uur parkeren uit en een weekkaart na zes uur.

De jaarkaart is handig voor de Texelaar en Texelbezoeker die acht uur per jaar of vaker betaald parkeert.

Waar je eerder gratis parkeerde, moet je nu betalen

Er is nogal wat om te doen geweest, maar de kogel is toch door de politieke kerk gegaan; ook op alle Texelse parkeerterreinen bij het strand moet je vanaf nu betalen voor een plek. Daarnaast hebben de centra van alle zeven dorpen betaalde parkeerplaatsen gekregen. Eerder waren alleen De Koog, Den Burg en Oudeschild betaald parkeerdorpen.

Iedereen kan het vignet nu op dezelfde manier aanschaffen.

Er was in het vignetbeleid altijd een onderscheid tussen Texelaar en toerist. De Texelaar moest langs het gemeentehuis om via een kenteken- en adrescheck te bewijzen of hij echt Texelaar was. En dat alleen voor het recht op parkeren op iets meer plekken op Texel... Daarna kon hij ter plekke het vignet, een sticker kopen en op zijn ruit plakken. De toerist kon op verschillende verkooppunten terecht.

Met het verdwijnen van het onderscheid in soort vignet tussen Texelaar en toerist, wordt het nu dus ook voor iedereen even gemakkelijk er eentje aan te schaffen.

De sticker maakt plaats voor een virtueel bewijs

Eerder kreeg iedereen een sticker die je op de voorruit van de auto moest plakken. De sticker maakt plaats voor een virtueel betaalbewijs. De parkeerwachter scant uw kenteken en kan zo zien of u daadwerkelijk heeft betaald voor een parkeervignet.

Hoe kun je het aanschaffen?

  • Online via www.texelevignet.nl (ideal/creditcard).
  • Bij alle parkeerautomaten. Deze staan bij alle parkeerterreinen waar je moet betalen. Dat zijn de terreinen rond en vlakbij het centrum van alle dorpen en de strandslagen op Texel (pinnen/creditcard).
  • Met het verdwijnen van de Texelvignetsticker en het onderscheid tussen Texelaar en toerist verdwijnen alle verkooppunten, zoals supermarkten en sigarenboeren.

Wat niet verandert

  • Parkeren met een los kaartje blijft mogelijk. Koop je geen vignet, dan kun je voor 2,50 per uur een parkeerkaartje in de klassieke parkeerautomaat kopen en achter de voorruit leggen. U kunt niet met contant geld betalen, wel met pinpas en creditcard.
  • Net als voorgaande jaren blijft het jaarvignet veertien maanden geldig; van 1 december tot en met 31 januari.
  • Kun je overal onbeperkt parkeren met een vignet? Eh, nee. Was het maar waar. Er is een groot aantal plekken waar je maximaal twee uur mag staan. Je begintijd laat je zien met een blauwe parkeerschijf. Ondanks de vele gesprekken en discussies en tegenwerpingen heeft de Texelse politiek op een aantal plekken een maximaal parkeerduur van 2 uur gehandhaafd. Mensen die kiezen voor een los parkeerkaartje in plaats van vignet, moeten elk uur terug naar de auto om de meter bij te vullen met pinpas of creditcard.