Van muziekfestival tot verlaten natuurgebieden. Vier redenen waarom u de maand november op Texel niet aan uw neus voorbij moet laten gaan.

In november  ‘broeit’ het ondanks de lage temperaturen behoorlijk op Texel. In de winkelstraten van De Koog en Den Burg loopt nog aardig wat winkelend publiek en ook op de hoog en droog gelegen strandpaviljoens worden er voor uw met liefde nog liters koffie en wc+ (warme chocolademelk met slagroom) geserveerd. Texelse ondernemers en inwoners doen hun best om het eiland met elkaar jaarrond levendig en gezellig te houden.

11 november was de jaarlijkse Sint Maarten-lampionnentocht

Tijdens deze lampionnentocht, die onder andere in Noord-Holland en delen van Friesland een hoog gehouden traditie is, laten we de kinderen als het ware ‘bedelend’ om snoep, zingend en met een lampion aan de hand langs de deuren gaan.  

Terwijl de kinderen genieten van een wandeling door verlichte straten met een op school gemaakte lampion, speculeert een aantal volwassenen nog over de eigenlijke oorsprong van het feest. Op Wikipedia staat een leuk relaas over de verschillende oorsprongtheorieën.

18, 19 en 20 november - Struûn op Texel

Dit gratis toegankelijke culturele festival op Texel vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Drie jaar geleden begon het met muziek- en theatervoorstellingen in speciaal gebouwde feesttentjes door het hele hart van Den Burg. Monumentale gebouwen waren prachtig verlicht, winkels gingen voor het eerst sinds jaren bijna allemaal ‘s avonds open, kortom, het centrum van Den Burg was na kwakkelende koopavonden weer eens écht gezellig.

Het jaar erna besloot de Struun-organisatie groots uit te pakken met een muziek- en theaterfestvial dat op heel Texel haar geluid liet horen. Bezoekers konden zich met bussen langs alle dorpen laten vervoeren om te kijken wat elk dorp op het culturele vlak te bieden had. Struun 3 ging onverhoopt niet door en in 2016 zet de organisatie weer een knalfeest neer in het hart van Den Burg. Optredens in tenten maken plaats voor voorstellingen in de hotels, restaurant’s en café’s.

Struûn of Strûnen is Texels dialect voor ‘rondkijken’ en ‘lopend zoeken of er iets voor je bij zit’. Ga je mee? Meer informatie vind je op www.struûntexel.nl

Uitgestrekte stranden en duingebieden

U kunt in de maand november tijdens wandelingen in de Texelse duinen en langs het strand kilometers ver kijken, terwijl u in een uur tijd misschien één of twee keer een stipje aan de horizon ziet verschijnen. Dat gevoel van alleen op de wereld zijn: heerlijk. Vooral hondenbezitters kunnen vanaf september weer overal wandelen met hun stuiterende, snuffelende viervoeters. Natuurbeheerders gooien vanaf september  - na het broed- en ‘grootbrengseizoen’ van de vogels - niet alleen de hekken open van gebieden die een paar maanden dicht waren. Op de meeste plekken mag de hond ook weer los lopen. Vergeet niet een leeg boterhamzakje of een schepje mee te nemen om eventuele hondenpoep op te ruimen. Dan hebben de wandelaars na u ook nog het gevoel dat ze in een ongerept stuk natuur wandelen.

Tip: de wandeling langs het strand en door de oude duinen bij Paal 9.

Hij begint in de duinen, op zo’n 2 kilometer van Den Hoorn. Dit pad en de ingang vindt u halverwege, aan de rechterkant van de weg naar het strand van Paal 9. Op dit deel van Texel lopen zelfs wilde paarden! Na de wandeling door de duinen kom je op het strand terecht. Daarna loopt u via de andere kant van de duinen dan waar u begon, weer terug. Een prachtig rondje van 8 kilometer.

Vlakbij mijn vakantiehuizen (en dan heb ik het over 20 meter van de voordeur) ligt een heel leuk wandelpad, het Sommeltjespad. U kunt er wandelen, maar langs de paden is van alles te lezen, te zien en te doen voor kinderen. Het pad vertelt stapje voor stapje over de Texelse legende van de Sommeltjes. Dat zijn aardmannetjes die overdag onder invloed van het zonlicht in steen veranderen en ‘s nachts onder de gloed van de maan transformeren tot rondspringende en -dansende, koddige poppetjes.

Musea op Texel, Kaap Skil

In de maand november is Kaap Skil, het museum van jutters en zeelui, met uitzondering van maandag, de hele dag geopend. Het succesgeheim van dit goed bezochte museum: het is een feest voor kinderen, maar ook volwassenen met een onstilbare honger naar informatie kunnen hier uren dwalen. Kaap Skil is niet alleen een museum, het heeft voor het dorp Oudeschild ook een sociale functie. De aula van het prachtige gebouw is regelmatig de plek waar de breiclub of andere creatieve geesten bij elkaar komen om mooie dingen te maken. Oh ja: op alle woensdagmiddagen in november kun je er onder begeleiding van een professionele ‘knoper’ een sleutelhanger maken van scheeptstouw.

Ik zie dat ik nog een paar gaatjes vrij heb, in de verhuuragenda van mijn huizen.

Kom, dan  gaan we meteen even kijken of er nog een weekend voor u bij zit. Ps: honden zijn van harte welkom!