Afgelopen jaar beleefde ik mijn eerste jaar als verhuurder van twee luxe vakantiewoningen op Texel. Vier dingen die u mij leerde.

blog oktober vier tips van een gastvrouw

In het voorjaar van 2016 waren mijn twee vakantiewoningen klaar. Een vierpersoonshuis - dat later nog een verbouwing onderging - en een zespersoonshuis. Ik vond het heel spannend om de deuren voor verhuur open te gooien. Zou er interesse zijn?

Tot mijn opluchting waardeerden mensen de huiselijke sfeer die ik had gemaakt in de vakantiewoningen. De verhuur liep storm en ook hebben mensen een aantal weken van 2017 al bij mij vastgelegd.

Wat leerde ik?

1. Kies goede platformen om de huizen op te laten zien.

Vanaf het begin was ik kritisch op platforms die een plek op hun website willen inruilen voor provisie. Ik heb bewust gekozen voor een aantal goed werkende platformen met een groot bereik, die je een plek geven in ruil voor een eerlijke vaste bijdrage per jaar.

Zo sta ik op een verhuurplatform die voor mij op dit moment onder de aandacht van meer dan 80 procent van mijn potentiële gasten heeft gebracht. Leuke Texelliefhebbers, die zuinig zijn met spullen en vriendelijk zijn. Er zijn platforms met veel minder bereik, die het vijfvoudige vragen, in de vorm van provisie. Bovendien leiden ze mijn gasten ook nog niet eens naar mijn eigen website. Ik koos voor een kleinere investering in een platform dat leidt naar mijn boekingspagina. De grote investeringen doe ik liever in het vergroten van het vakantiegevoel in en rond de huizen. Dan heeft u er ook nog wat aan.

2. Bedden- en linnengoed: het moet naar thuis ruiken.

14 Dekbedhoezen en 30 handdoeken wassen en strijken. Van twee zomerhuizen en logés. Het was dit zomerseizoen wekelijks een flinke klus, maar ik blijf het zeker doen: bedden- en linnengoed van de vakantiehuizen zelf wassen, strijken en vouwen.

Het ruikt zo lekker en in mijn eigen wasmachine blijft het langer mooi. Mijn ervaring is, dat het in grote wasserijen toch nog wel eens met kleine gaatjes of vlekjes terugkomt. Bovendien krijg je het geurloos en in van die platte in plastic verpakte pakketjes terug. Zo’n eenheidsworst wil ik niet worden. Ik ga voor het thuisgevoel wat u graag wilt ervaren als u binnenstapt na een lange reis: een bed dat ruikt naar een goed wasmiddel en de gezonde Texelse buitenlucht.

3. U ervaart mijn huis echt als een thuis.

Een man, die weer heeft gereserveerd voor volgend jaar stuurde een hoge beoordeling voor het vakantiehuis, met een toelichting. Hij vertelde hoe hij zich in het vakantiehuis thuis voelde en leuke ideeen voor thuis had opgedaan. “Mooie vaasjes met verse bloemen uit de tuin, zelfs in de badkamer. De kleuren, het keramiek, zelfs de lichtknopjes zijn prachtig! We wensen het huis veel voorzichtige en achtzame gasten toe.” Nog iemand zei: “Het is veel mooier dan op de foto’s...”. Ik richtte de huizen in met de gedachte: het moet voor mensen voelen alsof ze in hun eigen tweede woning binnenstappen. Fijn om terug te lezen en horen dat dit ook echt is gelukt.

4. U wilt niets aan uw hoofd hebben als u aankomt.

Een lange autoreis, wachten bij de boot... Geef toe: u bent zelf ook blij als u op uw vakantieplek en even op de bank of het bed kunt gaan hangen? Om vervolgens zelf wat door het huis te lopen en de ruimtes te bekijken?

Toen de eerste gasten arriveerden, stond ik bij aankomst te wachten, omdat ik dacht: dat hoort erbij. Ik merkte dat ik mijzelf wat ongemakkelijk voelde bij mijn eigen ‘gastvrouwtheaterstuk’ en dat de gasten er vaak te moe voor waren. Ze wilden gewoon niets aan hun hoofd hebben.

Nu mail ik een beschrijving en mijn telefoonnummer. De deur staat voor u open als u aankomt. Er staan bloemen op tafel, alles is tiptop in orde en de huishoudelijke dingen wijzen zich vanzelf. U belt me vanzelf als u mij nodig heeft, toch? Tot die tijd blijf ik de ‘onzichtbare gastvrouw’.