Herkent u dat? Bij het oriënteren op een nieuwe vakantieomgeving is het soms lastig inschatten welke plek nu net datgene biedt wat u wilt. Ook Texel is wat dat betreft groot en veelzijdig. Daarom hebben we voor u op rij gezet hoe Texel in elkaar steekt, met onze huizen als stralend uitgangspunt.

Allereerst: waar liggen de huizen van Groenendaal Texel? Laten we voor het gemak de veerboot als startpunt nemen. Als u de boot afrijdt, bevindt u zich al in minder dan tien minuten bij de plek waar onze vakantiehuizen liggen. Hoe ziet deze eruit? Kortgezegd, bosrijk. Een kronkelpad leidt u vanaf uw huis naar De Dennen, het enige bos dat Texel kent. Kijk, hier kunt u zien waar op Texel onze huizen zich exact bevinden.

U wilt natuurlijk ook weten hoe dichtbij het strand is. Daar kan ik kort over zijn: als u bij ons ‘aanmeert’ voor een vakantie, bent u wandelend in een kwartier bij het Noordzeestrand en strandpaviljoen paal 17. Met de auto doet u er net geen drie minuten over en op de fiets bereikt u het in een kleine tien minuten; langs de bosrand en door de duinen. Een prachtige route!

Waar ligt het dichstbijzijnde dorpje?

Dat vind ik het fijnst aan deze plek (voordat ik op Texel woonde, vierde ik hier zelf mijn vakanties, dus ik spreek uit ervaring…): zowel de rust van de zee, duinen en het bos als de reuring van een dorpje zijn hier binnen handbereik. Met de auto rijdt u in vijf minuten met de auto naar De Koog, het dichstbijzijnde dorp. De wandeling er naartoe, door het bos, duurt een klein half uur en fietsend bent u er binnen een kwartier. De Koog telt twee supermarkten en écht een leuk winkelhart. Geen enkel ander dorp ligt zo dicht bij de Noordzee en de duinen als De Koog.

Kortom: u krijgt het bos als het ware in de schoot geworpen, hoort op de achtergrond het ruisen van de Noordzee en bereikt er zonder moeite ook de reuring van een leuk dorp. Ja, we kunnen best concluderen dat Groenendaal zich als een spin in het Texelse web van natuur, rust en reuring bevindt.
Hoe steekt Texel verder in elkaar?

In totaal telt het eiland zeven dorpjes. Ik leid u even langs de zes andere dorpen.

Den Burg is het ‘hoofddorp’

Met de meeste inwoners, winkels en een historisch winkelhart is Den Burg het 'hoofddorp'. Dit dorp komt u vanaf de veerboot en onderweg naar Groenendaal Texel tegen. Het ligt aan de voet van een heuvelachtig natuurgebied De Hoge Berg. Populair bij fietsers en wandelaars. Vooral als de lammetjes er rondhuppelen in de glooiende weilanden. Onze huizen liggen zo’n zeven kilometer van Den Burg af.

De Cocksdorp

Het meest noordelijke dorp aan de rand van een strak ingerichte polder uit 1835 (met andere woorden: het jongste deel van Texel). Vlakbij de vuurtoren en op tien kilometer van onze huizen. Texelaars vinden dit dorp vooral… ver weg. Ik vind vooral De Kikkertstraat, het hart van het dorp, de moeite waard. Er zijn twee plekken die je doen beseffen hoezeer dit dorp ligt ingeklemd tussen de natuur. Dat is bij de vuurtoren, waar je de Noordzee en Waddenzee letterlijk in elkaar ziet overgaan en als je vanaf de Waddenzeeijk over De Roggesloot kijkt. Prachtig...

Oosterend

Tien kilometer van Groenendaal Texel. Anton Pieckdorp met supermarkt en historisch hart. Het rondje om de kerk is de moeite waard. Het dorp telt één supermarkt en een kroeg, waar op dinsdagmiddag de breiclub Steekje Los bij elkaar komt. Ze organiseren wel eens uitwisselingen met de Stitchy Bitches uit Den Burg.Vier kilometer van het dorp liggen een aantal leuke waddenstrandjes waar je vaak maar een paar mensen treft, zoals Ceres.

De Waal

Een prachtig dorp, met een voorzieningenpeil dat door het verdwijnen van de bakker, slager en school is gedaald tot nul. Ligt zo’n zeven kilometer van onze huizen en is omringd door boerenland. Zowel het Wadden- als Noordzeestrand is bijna acht kilometer verwijderd van dit dorp. Het gebied heeft een rijke historie. Zo zijn er in de grond spullen uit de Romeinse tijd gevonden.

Oudeschild

Zo dicht als onze huizen en het Dorpje De Koog bij het Noordzeestrand liggen, zo dicht ligt Oudeschild aangeklemd tegen het schitterende Waddenzeegebied. De meeste reuring in Oudeschild vindt u achter de dijk, in de haven. De pleziervaart, een bescheiden kottervisssersvloot en de boten die toeristen een blik gunnen op de zeehonden in het Waddengebied, hebben daar allemaal een eigen plek. Trek in verse vis? Dan moet u het zeker in dit dorp gaan halen. Tip: de viswinkel van Jan van der Star in de Heemskerkstraat (naast museum Kaap Skil).

Den Hoorn

Texelaars zeggen tegen elkaar wel eens dat in dit dorp, het dichtst bij de boot en zo’n zeven kilometer van de huizen van Groenendaal, de meest eigenzinnige en creatieve mensen van het eiland wonen. Honderden jaren geleden klotste het zeewater hier als het ware nog tegen de fundering van de huizen aan en leefde De Hoornders van het begeleiden van de grote schepen naar open zee. Nu is dit het dorp met een theater, het enige sterrenrestaurant van Texel (BijJef) en een supermarkt die bekend staat om haar heerlijke lamsvlees en een groot assortiment Texelse waar, vooral op zichzelf aangewezen.